De geschiedenis van het kappersvak. Deel 2: Welke kapsels waren trendy in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd?

De geschiedenis van het kappersvak. Deel 2: Welke kapsels waren trendy in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd?

Welke kapsels domineerden duizend jaar geleden de kapperswereld? Slechts enkelen, meestal geïnteresseerden in dit onderwerp, zijn zich hiervan bewust omdat we er meestal niet bij stilstaan hoe mensen hun haar in de Middeleeuwen stylen of welke kapsels populair waren in de Barok. Toch is het de moeite waard om enkele feiten over de kappersgeschiedenis en voorbije trends te bestuderen - het is immers een oneindige bron van inspiratie.

Het kappersvak, in de breedste zin van het woord, heeft zich ontwikkeld met de komst van de eerste mensen op aarde. In zijn meest primitieve vorm bestond het kappersvak uit het knippen van te lang en te dun haar, soms met botte instrumenten. Het heeft lang geduurd voordat deze activiteit als een soort kunst werd erkend.

De evolutie van het kappersvak door de jaren heen

Hoewel de Middeleeuwen en de vroegmoderne periode twee historische periodes zijn waarin de mode vrijwel elke eeuw veranderde, vindt de belangrijkste vooruitgang op het gebied van het kappersvak plaats na de Middeleeuwen. Hoewel onze kennis over dit onderwerp niet verder reikt dan wat in verschillende historische bronnen bewaard is gebleven, was het een tijd van grote en verbazingwekkende variatie op het gebied van kapsels en haarverzorging. Neem een kijkje terug in de geschiedenis van het kappersvak.

Welke kapsels waren populair tijdens de Middeleeuwen?

Bij het onderzoek naar de geschiedenis van de kapperskunst is het belangrijk te onthouden dat in de Middeleeuwen de geestelijke wereld veel belangrijker werd geacht dan het menselijk lichaam. Als gevolg daarvan waren de meest begeerlijke kapsels bescheiden, omdat het verzorgen van jezelf werd gezien als een uiting van ijdelheid, die door de maatschappij werd afgekeurd. Zoals te verwachten viel, werd de vooruitgang van de kapperskunst in deze periode sterk afgeremd.

Middeleeuwse Kapsels voor Vrouwen

Middeleeuwse kapsels weerspiegelden de bescheidenheid van die tijd. Blond of lichtrood haar was de populaire stijl in die tijd. Jonge meisjes mochten hun haar in principe los dragen, maar oudere dames moesten het met een passend hoofddeksel bedekken. Nog opmerkelijker is dat vrouwen, om hun lichaam slanker te doen lijken, hun haar scheerden, beginnend bij de wenkbrauwlijn en zo verder tot bijna bovenaan het hoofd. Ze wilden de aandacht vestigen op hun hoge voorhoofd.

Het maakte niet echt uit hoe het haar onder de hoed werd gevlochten. De belangrijkste factor was comfort. De meest populaire stijl was een middenscheiding met dijenkapsels georganiseerd op de achterkant van het hoofd, vergelijkbaar met hoe vlechten vandaag worden gedaan. Lang, golvend, ongebreideld haar werd af en toe gedragen onder de lelies die aan cauls verbonden waren. Alleen kleine meisjes en maagden mochten hun haar ongebreideld en zonder hoofddeksel dragen.

Middeleeuwse Kapsels voor Mannen

In de Middeleeuwen was het kapsel voor mannen heel anders. De waarheid is dat mannen meer vrijheid genoten, zoals blijkt uit hun blootgestelde hoofden. Niettemin waren alle soorten hoofddeksels, inclusief helmen, zeer populair, vooral als het om ridders ging. Als het gaat om de meest populaire middeleeuwse haarstijlen voor mannen, zijn er twee soorten om te overwegen:

  • schouderlang (maar niet langer dan dat) los haar
  • en ecuelle (de zogenaamde "komvormige snit") die kan worden omschreven als haar dat iets boven het oor is geknipt en er vlak onder is geschoren

Wat nog fascinerender is, is dat dit middeleeuwse mannen waren die meer aandacht besteedden aan haaronderhoud dan dames. Deze techniek was vooral populair bij ridders die lange uren doorbrachten met het verzorgen van hun haar met uitsluitend natuurlijke producten zoals plantaardige oliën.

Op gewone dagen droegen de mannen haarnetjes op schouderhoogte om hun haar in orde te houden. Deze methode heeft het voordeel dat er niet te veel druk op de nek wordt uitgeoefend bij het dragen van een helm. Mannen droegen hun haar in geknikte en gedraaide lokken boven de nek en schouders voor speciale gelegenheden. Dit kapsel werd ook vaak met eiwit bestreken om de glans te verbeteren en het haar op zijn plaats te houden. Het kammen van dergelijk haar vormde echter een aanzienlijke uitdaging. De middeleeuwers stonden immers niet bekend om hun netheid.

Welke kapsels waren populair in de Vroegmoderne Tijd?

Sommigen beweren dat de Middeleeuwen de evolutie van het kappersvak hebben belemmerd en de betekenis van een goed kapsel hebben beperkt. Deze bewering bevat een kern van waarheid, vooral wanneer we bedenken dat het haar al in de vroegmoderne periode ontbloot en gestyled kan zijn. Bij het beschouwen van de haardracht verdient het echter de voorkeur dit historische tijdperk te scheiden in bijpassende literaire tijdperken, aangezien veranderingen in de mode en het kappersvak gepaard gingen met culturele veranderingen.

Kapsels uit de Renaissance

De Renaissance kan worden gedefinieerd als een heropleving van de kapperskunst, die eindelijk ontsnapt was aan de ontberingen van de middeleeuwen. In deze tijd begon men meer aandacht te besteden aan het uiterlijk van het haar, wat de creatie van nieuwe kapsels bevorderde.

Het Beau-ideaal werd geherinterpreteerd en schoonheid uit de renaissance werd synoniem met lang, goudkleurig, goed verzorgd haar. Niet elke vrouw had het geluk om geboren te worden met van nature goudkleurig haar en daarom moesten natuurlijke haarbleekbehandelingen worden uitgevonden. Mensen vonden een variëteit aan behandelingen uit, waaronder het benutten van de blekende kracht van de zon en de zee, evenals haarspoelingen en kleurstoffen op basis van kruiden.

De oorsprong van het renaissancekapsel kan worden beschouwd als een lappendeken van middeleeuwse mode en herinterpretatie van oude kapsels.  Als gevolg daarvan waren hoge voorhoofden in die tijd in de mode, en zowel dames als heren schoren hun voorhoofd en verwijderden hun pony. Bovendien waren de mensen op de hoogte van Welke Kapsels Waren Populair in de Oudheid en aarzelden ze niet om de oude Griekse en Romeinse mode over te nemen. De mensen van de renaissance werden geïnspireerd door de kapseltrends van nauwgezet ontworpen kapsels. Als gevolg daarvan heeft natuurlijk ogend, zorgvuldig gestyled haar zijn aantrekkingskracht herwonnen.

Een rechte middenscheiding met twee vlechten van ramshoorn aan weerszijden van het hoofd was de meest modieuze haarstijl uit de renaissance. Voor het vlechten van dit ramshoornkapsel (dat later aan populariteit zou winnen) werden vele kleine draadjes en speldjes gebruikt, maar ook uitgebreide haarnetjes of flesjes. Een ander kapsel uit de renaissance dat door één van de kappersgoeroes tot leven werd gebracht, waren bijvoorbeeld twee hartvormige haarrollen met een toque en haarnetjes gemaakt van parels.

Kapsels in de Barok

Veel mensen beschouwen de barokperiode als een van de meest bizarre op het gebied van kapsels. Het was immers een tijd waarin de hoogste, grootste, en meest vreemd gevlochten kapsels de norm waren. Sommige zagen eruit als torentjes, die niet alleen met natuurlijk haar konden worden gemaakt. Rijkdom en pracht waren de belangrijkste factoren, en deze trend was het sterkst in Frankrijk. De kapsels werden groter in de latere barokperiode. En het was de renaissance kappersbeweging die de populariteit van het dragen van pruiken aanwakkerde.

Mannen waren de eersten die pruiken droegen. Omdat Lodewijk XIV van Frankrijk nephaar gebruikte om zijn kaalheid te verbergen, ontstond deze rage. De pruiken, die in lange, losse lokken waren gerangschikt, werden bekend als een symbool van adel en mannen zagen ze als een noodzakelijk onderdeel van hun kledij, ondanks het feit dat ze ongelooflijk zwaar en pijnlijk waren.

Wat de damesmode betreft, waren deze lange, rijkelijk versierde pruiken populair, en zij ondergingen verschillende veranderingen. Meestal werden ze gebruikt om kapsels te vervangen die moeilijk te bereiken waren met alleen natuurlijk haar. Aanvankelijk waren de pruiken klein en versierd met mousseline, kant, en linten, alsook met een draadstructuur die bekend staat als fontange.Vrouwenpruiken uit de barok werden in de loop der tijden steeds groter en bereikten uiteindelijk enorme proporties. Ze werden in elkaar gezet met behulp van speciale vulmiddelen of draadframes. Men begon pruiken te versieren naar stemming, seizoen en actuele gebeurtenissen, want weelderige krullen en vlechten waren niet langer voldoende. Veren, tule netten, kristallen, imitatie bloemen en fruit, miniatuur voorstellingen van diverse producten, en andere soorten versieringen werden in pruiken geweven om dit te bereiken.

Hoewel barokke pruiken mooi waren en in verschillende maten verkrijgbaar waren, waren ze niet hygiënisch. Ondanks het feit dat barokke pruiken vrijwel dagelijks werden gedragen, werden zij niet schoongemaakt, met als gevolg dat zij al snel een leefgebied voor luis werden. Daarom waren gouden miniatuurhamers, die werden gebruikt om luizen te verdelgen, zo populair in Frankrijk.Bovendien waren pruiken ongemakkelijk om te dragen omdat ze een belemmering vormden voor onbeperkte bewegingsvrijheid (vrouwen moesten zichzelf ondersteunen met speciale stokken), het instappen in auto's (de bovenkanten van auto's werden vaak verwijderd) en slapen.

Omdat barokke kapsels bijna onmogelijk zelf te maken waren - voor het schikken en versieren van lange pruiken moesten stylisten op een ladder werken - werd er vraag naar een professionele kappersdienst. Omdat er in die tijd geen professionele salons bestonden, werd dit soort service aan klanten thuis verleend.

De eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw, de grote terugkeer naar het natuurlijke haar

Alleen de laatste fase van de barok, bekend als rococo, werd gezien als een belangrijke terugkeer naar natuurlijkheid, ondanks het feit dat ze nog steeds beïnvloed werd door het enthousiasme van de barok voor krullen, versiering en kapsels in het algemeen. Naarmate de kapsels minder ingewikkeld werden, gingen mensen gelukkig minder snel voor die enorme pruiken. Mensen begonnen losse krullen die langs de rug naar beneden dwarrelden, modieus te vinden. Bovendien concentreerden de mensen zich meer op hoe het haar te laten groeien om het te laten regenereren na te zijn blootgesteld aan onhygiënische pruiken. Desondanks kreeg haarverzorging in het verleden veel meer tijd en aandacht dan nu.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid