Parabenen, siliconen, SLS en al de rest. Hoe veroorzaken ze schade aan het haar en hoe kan je ze vermijden?

Parabenen, siliconen, SLS en al de rest. Hoe veroorzaken ze schade aan het haar en hoe kan je ze vermijden?

Conserveringsmiddelen en capsuleermiddelen worden al tientallen jaren in de cosmetica-industrie gebruikt. Deze bestanddelen werden in bijzonder hoge concentraties aangetroffen in shampoos en haarconditioners. Tot dusver is er weinig gesproken over de negatieve gevolgen die zij veroorzaken. De meeste cosmeticabedrijven zijn gestopt met het gebruik van deze stoffen in hun producten en proberen nu alle gevaarlijke stoffen te vervangen door natuurlijke alternatieven. Waarom worden parabenen, siliconen en andere controversiële ingrediënten geleidelijk en systematisch uit haarverzorgingsproducten geweerd? Kunnen ze haarschade veroorzaken, en zo ja, hoe doen ze dat?

Haarcosmetica met schadelijke stoffen

1. Parabens

Wat zijn parabenen precies?

Dit zijn conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt om de frisheid en de voedende waarde van shampoos en conditioners te behouden. Parabenen worden vaak in cosmetica gebruikt omdat ze geen invloed hebben op de werking van het product, omdat ze de werking van specifieke schoonheidsmiddelen niet beïnvloeden of veranderen. Bovendien zijn conserveringsmiddelen populair geworden omdat zij kunnen voorkomen dat micro-organismen zich op onze huid vermenigvuldigen. Verder beschermen de genoemde ingrediënten de cosmetica tegen alle soorten micro-organismen.

Is het waar dat parabenen schadelijk zijn?

Het is belangrijk te onthouden dat parabenen geen allergieën veroorzaken en gemakkelijk door de huid worden verdragen. In hoge doses kunnen ze echter zeer schadelijk zijn; ze worden geclassificeerd als kankerverwekkende stoffen die de hormoon homeostase verstoren (d.w.z. de oestrogeenproductie stimuleren). Fenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben en isobutylparaben behoren tot de populairste en meest gebruikte parabenen in shampoos; elk heeft een verschillende "schadedrempel" en vertoont geen actie die schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid indien de concentratie in een bepaald cosmeticum voldoende laag is.

Het is echter belangrijk te onthouden dat we regelmatig meerdere parabenen bevattende producten gebruiken; naarmate de doses van de aan het lichaam toegediende samenstellingen toenemen, neemt ook de giftige werking toe, en dat telt op. Daarom is het bij de keuze van cosmetica voor ons lichaam de moeite waard de hoeveelheid parabenen te beperken als dat mogelijk is. Dit geldt vooral voor cosmetica die rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht. Als gevolg hiervan zouden parabenen absoluut afwezig moeten zijn in shampoos en oliën. Formaldehyde en polyacrylamide zijn de gevaarlijkste ingrediënten die uit haarverzorgingsproducten moeten worden verwijderd. Het is bekend dat ze gevaarlijk zijn, en de verbindingen in het algemeen zijn kankerverwekkend, dus ze moeten ten alle koste worden vermeden.

Hoe kan ik van parabenen wegblijven?

Helaas kunnen parabenen niet volledig worden verwijderd uit haar- en lichaamsverzorgingsproducten. Het is echter beter om ze niet te veel te gebruiken of om producten te zoeken die Methylparaben bevatten, de minst gevaarlijke vorm van parabenen. In plaats van synthetische haarmaskers te gebruiken, kunt u beter kiezen voor oliën; een goede optie hier is het gebruik van zorgvuldig samengestelde oliemengsels gemaakt van natuurlijke en zeer kwalitatieve stoffen. Hoewel het het beste is om shampoos zonder parabenen te gebruiken, hoeft u deze richtlijn niet te volgen bij het kiezen van een haarconditioner, omdat die gewoon op de lokken wordt aangebracht (tot halverwege de lengtes naar beneden). Omdat dit product niet in contact komt met de huid, hoeft u niet kieskeurig te zijn bij het kiezen van een product voor u zelf. Een ander aspect dat soms over het hoofd wordt gezien, is dat andere stoffen, zoals vitamine C, vitamine E, essentiële oliën en kokosolie, erkend zijn als parabeenvervangers (stoffen die ervoor zorgen dat een cosmetica zijn eigenschappen langer behoudt). Die zijn natuurlijk altijd van harte welkom in cosmetische samenstellingen.

2. Siliconen

Wat zijn siliconen?

Dit is de meest gebruikte mix van ingrediënten in shampoos en haarconditioners. Siliconen zitten in allerlei producten, zoals lotions, leave-in conditioners, hittebeschermende sprays, en oliën, conditioners en maskers. Omdat ze olieachtig zijn en een beetje kleverig aanvoelen, worden ze ook wel "siliconenoliën" genoemd. Zij worden gemaakt door silica en zuurstof te combineren en bepalen de consistentie van een product en de manier waarop het op de huid of het haar wordt verspreid. Siliconen worden vaak gebruikt in haarcosmetica omdat het gebruik ervan de conditie van het haar onmiddellijk verbetert en de lokken glad en glanzend maakt.

Zijn siliconen gevaarlijk?

Siliconen kunnen de hoofdhuid irriteren, vooral wanneer ze worden gebruikt in haarmaskers of lotionsprays. Wanneer siliconen in dit soort producten worden gebruikt, is het gevaar groot dat ze in contact komen met de huid en in de cellen infiltreren. Wanneer haarproducten siliconen bevatten in hun vluchtige staat, wordt aangenomen dat dit aanzienlijk beter is. Omdat een groot deel ervan in de lucht wordt vrijgegeven zodra ze worden aangebracht, laten ze geen residu achter op de huid. Het is belangrijk op te merken dat zowel zware als niet-vluchtige siliconen even vaak in cosmetica worden gebruikt als gevoelige siliconen.Een ander belangrijk feit is dat siliconen niet biologisch afbreken, waardoor zij zich ophopen in de weefsels en cellen van het organisme. Het is van cruciaal belang te bedenken dat veel siliconenoliën comedogeen zijn en de huid irriteren. Zware siliconen behoren tot de siliconen die het minst gezond zijn. Kort gezegd ze verdampen niet van oppervlakken en laten een laagje achter op het haar, waardoor een barrière wordt gevormd waar zowel goede (als schadelijke) stoffen niet doorheen kunnen.

Hoe kunnen siliconen vermeden worden?

De beste remedie is het gebruik van de schadelijkste te vermijden, die de neiging hebben zowel de hoofdhuid als de gevoelige oorhuid te irriteren. Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicaat, en Trimethylsilylamodimethicone behoren tot de siliconen in deze categorie.

3. SLS, SLES

Wat zijn SLS, SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) is een agressief werkend detergent dat wordt aangetroffen in een groot aantal producten, die niet allemaal te maken hebben met haarverzorging.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) - vergelijkbaar met de hierboven genoemde van ethyleenoxide afgeleide samenstelling. Omdat het een aardolieproduct is dat veel schuimt, wordt het veel gebruikt in shampoos en schoonmaakmiddelen (waaronder huishoudelijke schoonmaakproducten).

Zijn SLS en SLES gevaarlijk?

Synthetische detergenten hebben een negatief, zeer irriterend effect op de huid. Ze kunnen jeuk, acne, puistjes, dermatitis en uitdroging veroorzaken, om maar een paar symptomen te noemen. Het is ook mogelijk dat ze worden gekoppeld aan dioxaan, dat in verband wordt gebracht met kanker. Deze detergenten staan erom bekend comedogeen te zijn, wat betekent dat hun deeltjes de huid binnendringen en in het lichaam terechtkomen.

Hoe kan ik SLS en SLES vermijden?

Het is een goed idee om de ingrediëntenlijst van een product te bekijken voordat u het koopt. Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate zijn de meest voorkomende namen voor de stoffen (INCI).

4. Minerale oliën

Wat zijn minerale oliën, en wat doen ze?

Dit zijn niet de meest bekende natuurlijke plantaardige oliën, dus ze kunnen beter niet samen worden gebruikt. Onder minerale oliën vallen alle soorten aardolieverbindingen, zoals paraffinewas. Ze ontstaan bij de destillatie van ruwe olie. Ze worden in cosmetica gebruikt vanwege hun lipide-herstellende eigenschappen, wat betekent dat ze als verzachtende middelen werken op huid en haar. Met andere woorden, zij stabiliseren niet alleen de chemicaliën, maar beschermen ook de epidermis en de lokken tegen waterverlies. Ze zijn ook relatief goedkoop, wat de reden is waarom veel cosmeticabedrijven er zoveel waarde aan hechten.

Zijn minerale oliën schadelijk?

Ze zijn ongetwijfeld comedogeen, wat betekent dat ze de huidporiën verstoppen. Bovendien kunnen ze zich ophopen op het huidoppervlak en een ondoordringbare laag vormen, een occlusieve laag die voorkomt dat huidcellen gassen uitwisselen. Om preciezer te zijn: dit omhulsel belemmert zuurstof en "verstikt" de huidcellen, waardoor hun efficiëntie afneemt en hun activiteit verergert. Ook heeft nog niemand het idee ontkracht dat minerale oliën zich ophopen in de nieren en de lever.

Hoe kunnen minerale oliën worden vermeden?

Minerale oliën, vooral paraffinewas en vaseline, moeten volledig worden verwijderd, maar toch zouden ze niet veel kwaad moeten kunnen als ze in kleine, juiste hoeveelheden worden gebruikt. Om minerale oliën in cosmetica te vermijden, moet je op zoek gaan naar producten die andere, natuurlijke en veilige verzachtende middelen bevatten, zoals natuurlijke oliën en plantaardige boters. Het is belangrijk te weten dat paraffinewas in cosmetica kan worden gevonden als Paraffine (olie), Synthetische Was, Isoparaffine, Parrafinum Liquidum. Andere minerale oliën die kunnen worden benaderd bij het lezen van etiketten van haarproducten zijn: Petrolatum (vaseline), Ceresine, Isobutaan, Isopropaan.

5. Aluminiumzouten, 

Wat zijn aluminiumzouten precies?

Aluminium, vaak aluminium genoemd, is het meest gebruikte cosmetica-ingrediënt om de talg- en transpiratieafgifte in evenwicht te brengen (of, om specifieker te zijn, te remmen).

Zijn aluminiumzouten schadelijk?

Aluminiumzouten zijn te vinden in deodorants, haarsprays en sommige droge shampoos. Ze verstoppen de poriën in de huid en verhinderen zo het zweten en de talgproductie. Deze stoffen hopen zich echter op in de weefsels en tasten tegelijkertijd het immuunsysteem aan; aluminiumzouten kunnen ook andere systemen binnendringen en aantasten. Het is van groot belang te onthouden dat er bewijs is dat het gebruik van antitranspiratiemiddelen in verband kan worden gebracht met de ontwikkeling van kwaadaardige borsttumoren.

Hoe kunnen aluminiumzouten worden vermeden?

Aluminiumchloorhydraat is het meest voorkomende type aluminiumzout dat in cosmetica wordt aangetroffen. Aluminiumchloorhydraat (ACH) en aluminium zirkonium zijn twee andere ziekteverwekkende stoffen (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Met andere woorden, de eenvoudigste methode om aluminiumzouten te vermijden is alert te zijn en te letten op de term "aluminium", die vaak voorkomt aan het begin van de lijst van bestanddelen van een stof.

6. Polyethyleenglycol (PEG) en polypropyleen glycol (PPG

Wat zijn PEG en PPG precies?

Polyethyleenglycolen,  worden ze genoemd. Zij worden in cosmetica gebruikt als emulgatoren, oplosmiddelen en allerlei andere substanties die de houdbaarheid van een cosmetica verlengen. Het is de moeite waard op te merken dat ethyleenoxide en kankerverwekkende dioxines worden gebruikt in het PEG en PPG productieproces.

Zijn PEG en PPG gevaarlijk?

Wanneer deze stoffen in grote hoeveelheden worden gebruikt, kunnen die gevaarlijk zijn. Het is bekend dat ze zich na verloop van tijd in een organisme ophopen en zich in cellen en organen nestelen. Zoals te verwachten, hoe minder glycol in een cosmetisch product, hoe beter. De waarheid is dat de giftige bestanddelen die nodig zijn in het glycol-syntheseproces bepalen hoe gevaarlijk ze zijn.

Hoe kan ik wegblijven van PEG en PPG?

Gelukkig zijn de meest gebruikte glycolen van het type PEG en PPG vrij duidelijk van elkaar te onderscheiden. Ze hebben meestal een 'PEG/PPG'-voorvoegsel, zoals PEG-40 Sorbitaandisostearaat of PPG-15 Stearaat, of een '-eth'-achtervoegsel, zoals Laureth-8-Phosphate.

7. Alcoholen

Wat zijn alcoholen?

Alcoholen zijn een grote groep stoffen die in cosmetica voor haar en lichaam worden gebruikt. Het goede nieuws is dat we tientallen alcoholen kunnen vinden die een gunstige werking hebben op haar en hoofdhuid. Ze staan bekend om hun vermogen om de lokken te hydrateren en te verzorgen, terwijl ze ook werken als bindmiddel voor emulsies. Alcoholen die behoren tot de polyhydroxy, dihydroxy, en alcoholen met lange molecuulketen vallen in deze categorie. Ze bedekken het haaroppervlak met een beschermende laag en maken de lokken zachter. Glycerine is de meest populaire 'goede' alcohol.

Zijn alcoholen schadelijk?

Helaas is er een categorie "slechte" alcoholen die een sterk uitdrogend effect hebben. Ze beschadigen niet alleen het haar, maar kunnen ook allergieën veroorzaken in de hoofdhuid. Al deze alcoholen hebben een monohydroxygroep. Samengevat hebben ze een nadelige invloed op het haar omdat ze het verzwakken, de glans ontnemen en het haar minder soepel maken.

Hoe alcoholen vermijden?

Je hoeft niet weg te blijven van deze 'uitstekende' alcoholen. Leer in plaats daarvan de giftige alcoholen te herkennen die bijdragen tot de verslechtering van de toestand van je haar. Dit zijn onder andere Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Graan Alcohol, Isopropanol Alcohol, Iisopropyl Alcohol (IPA), en Propanol Alcohol.

Waar kan ik cosmetica zonder parabenen en siliconen vinden?

Er bestaat een lijst van cosmetica die, gezien het karakter en het doel waarvoor zij bestemd zijn, geen schadelijke, comedogene en irriterende stoffen bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende producten:

  • natuurlijke oliën die bedoeld zijn voor haar- en (meestal) hoofdhuidbehandelingen,
  • kruidendistillaten die op de hoofdhuid en de lokken kunnen worden aangebracht
  • cosmetische klei - wanneer dit wordt gemengd met oliën en/of kruidendistillaten creëren zij voedende en reinigende maskers
  • haarzepen - natuurlijke, volgens oude recepten gemaakte zepen, die niet alleen geschikt zijn voor lichaamsverzorging maar ook voor haarverzorging,
  • shampoos zonder SLS en parabenen, die natuurlijk en volkomen veilig voor de huid zijn (in de meeste gevallen zijn dit eco-producten, gecertificeerd, vaak volledig biologisch).

 

 

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid