Leuke weetjes over haar. Informatie over haar die je zult verrassen!

Leuke weetjes over haar. Informatie over haar die je zult verrassen!

Hoewel we honderdduizenden haren op ons hoofd hebben, zijn we ons niet bewust van de lading informatie die elk ervan met zich meedraagt. Wat weet je nog niet over haar?

Inderdaad, er zijn honderden leuke weetjes over haar. We kennen de helft ervan niet, tenzij we regelmatig en professioneel met haar werken. Sommige van de hieronder opgesomde gegevens zullen niet eerder invloed hebben op de manier waarop je het haar dagelijks behandelt, maar ze kunnen wel de manier veranderen waarop je haarverzorging beschouwt. De waarheid is dat we vaak het onmogelijke verwachten van de cosmetica die we op de lokken aanbrengen. Zo dadelijk leer je waarom sommige producten werken terwijl de andere niets met ons haar doen. Leer daarom, om je haar beter te begrijpen, de leuke weetjes die je wel eens zouden kunnen verrassen. Hier zijn de geheimen over de anatomie van het haar en de verzorging ervan.

HAARSTRUCTUUR

Is elk haar op dezelfde manier opgebouwd?

Om een lang verhaal kort te maken, wordt gesteld dat elk haar uit twee delen bestaat, namelijk een stoom die zich boven de hoofdhuid bevindt, en een wortel die zich in een haarzakje in de lederhuid bevindt. De stoom, op zijn beurt, bestaat uit drie lagen: cuticula (uitwendig), cortex (midden), en medulla (binnen). Interessant is dat dun haar de binnenste laag helemaal niet heeft, daarom is er een lege ruimte waar dik haar het merg (medulla) heeft. Het is belangrijk te beseffen dat verschillende haarsoorten op de doorsnede een verschillende vorm hebben. Ter demonstratie: steil haar is rond, golvend haar is ellipsvormig, krullend lijkt op een geflatteerd ovaal, kroeshaar is levervormig, en fil-fil haar (de sterkste krul) lijkt op een croissant.

Is haar een levend deel van een organisme?

Het enige deel van het haar dat leeft, is de haarbol. Dit is de plaats zelf waar alle processen, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de haargroei, plaatsvinden. Het overige deel van het haar is dood en bestaat uit een taaie, hoornige, keratine cellen.

Is haar alleen uit keratine opgebouwd?

Het kan niet ontkend worden, keratine is een proteïne die een belangrijke bouwsteen van haar is. Tenslotte bestaat 85% van een haar uit juist deze proteïne. Maar een gezonde haardos moet ook voor min of meer 10% uit water bestaan, wat hydratatie van het haar zo cruciaal maakt. De overige bouwstenen zijn mineralen, lipiden (die de keratinecellen verbinden) en ook het pigment – melanine dat verantwoordelijk is voor het schenken van haarkleur.

HAARGROEI

Groeit al het haar in hetzelfde tempo?

Haar dat het snelst groeit, is het gezichtshaar. Het gemiddelde tempo van de groei van hoofdhaar is 1 cm per maand. Natuurlijk hangt de maximale haargroeisnelheid af van veel factoren, zowel uitwendige als inwendige, daarom kan deze indicator bij verschillende mensen verschillen. Nog een interessant feit, het duurt 7-8 jaar om haar te krijgen dat de taille bereikt vanaf het moment dat men vet geschoren wordt. Bovendien behoort volgens onderzoek het snelst groeiende haar toe aan Aziatische mensen, haar dat in matig tempo groeit aan Europese mensen, en het haar van Afrikaanse mensen zou het langzaamst groeien. Over het algemeen groeit het haar van mannen sneller dan dat van vrouwen, en deze informatie is waarschijnlijk niet de informatie die de vrouw graag wilde horen. Wat interessant is, is dat de snelste haargroei wordt opgemerkt in de zomer.

Versnelt trimmen de haargroei?

Het is een van de mythes waar veel mensen in geloven. Helaas zijn er geen gronden om dit geloof redelijk te maken. Laat het voor eens en voor altijd gezegd zijn: trimmen heeft geen invloed op de haargroei. Wat in plaats daarvan wel invloed heeft, is de activiteit van de haarbol.

Groeit haar na de dood?

Haar groeit niet na de dood en de verklaring hiervoor is eenvoudig. Als het organisme niet meer leeft worden alle celdelingsprocessen stopgezet. Vaak kun je de indruk hebben dat het haar van een overledene langer is, maar dit is slechts een illusie die ontstaat door samentrekking van de weefsels die dicht bij het haar liggen.

Waarom worden sommige baby's geboren met hun hoofd bedekt met haar?

Haarzakjes worden gevormd in de derde maand van de prenatale ontwikkeling. Ook de moeite waard is te vermelden dat een baby gedurende de hele zwangerschap voortdurend in contact staat met de hormonen van de moeder, waarvan de concentratie hoog is. Natuurlijk beïnvloedt dit de haargroei van de aanstaande baby aanzienlijk. Bovendien hangt het feit of een baby na de geboorte haar heeft ook af van, onder andere, genetica en etnische afkomst. In de meeste gevallen valt het eerste haar snel na de geboorte uit.

Wat is het maximum aantal haren dat tegelijk op het hoofd kan groeien?

Ieder mens wordt geboren met een bepaald aantal haarzakjes. Natuurlijk kan dit aantal opgevoerd worden dankzij chirurgische ingrepen zoals haartransplantatie, bijvoorbeeld. Als we het over de haardikte hebben, hebben blonde mensen het grootste aantal haren, roodharige het minste, en bruinharige mensen het gemiddelde aantal. Natuurlijk kan een deel van de haarzakjes inactief zijn. Dit betekent dat we, dankzij de juiste verzorging, de slapende haarzakjes kunnen wekken en de groei van babyhaar kunnen stimuleren. Het gemiddelde aantal menselijke haren is gelijk aan 100-150 duizend. Men schat ook dat 1cm² huid van 150 tot 170 haren herbergt.

Groeit haar het hele leven door?

Nee, dat doet het niet. Elk haar heeft zijn eigen levenscyclus en die is verschillend voor wimpers, gezichtshaar en het haar dat op het hoofd groeit. Als het gaat om het haar dat als laatste wordt genoemd, blijft het in de groeifase van 2 tot 7 jaar. Natuurlijk hangt de levensduur van een haar van veel factoren af, zoals de toestand van een haarzakje, het geslacht, enz. Gemiddeld zijn 9 van de 10 haren in de groeifase. Tegelijk is 10% van het haar dood en zal spoedig door nieuw haar uit de follikels verdrongen worden. Gedurende het hele leven groeit een haarzakje 20 tot 30 haren.

HAARUITVAL

Is het mogelijk om het uitvallen van haar te stoppen?

Haaruitval is een volkomen natuurlijk proces dat samenhangt met de levenscyclus van het haar. Gemiddeld verliezen we 80-100 haren per dag, maar er zijn verschillende bronnen waar de aantallen variëren. Hoe dan ook, we kunnen spreken van het probleem van overmatig haarverlies of kaalheid als we meer haar dan 100 grondig per dag verliezen.

Zijn ziekten de enige reden waarom haar uitvalt?

Er zijn veel redenen die invloed hebben op het probleem van groeiend haarverlies. Vaak hangt het samen met een ziekte zoals, bijvoorbeeld, problemen met een schildklier, kanker, bloedarmoede en ook verschillende soorten infecties. We kunnen ook haar in overvloed verliezen als gevolg van een antibioticakuur, een tekort aan mineralen (ijzer, zink), de overgang of andropauze, maar ook door stress, een anticonceptie kuur, zwangerschap en inname van stimulerende middelen. Vaak zijn we ons niet eens bewust van het feit dat de eerste stadia van kaalheid veroorzaakt kunnen worden door afslanken, ongeschikte voeding (te arm of door er drastische veranderingen in aan te brengen), of door verkeerde verzorging en styling, wat staat voor het gebruik van te zware en te belastende cosmetica die niet goed bij de behoeften van het haar past.

Waarom heeft haar de neiging overmatig uit te vallen na zwangerschap?

Inderdaad, zwangerschap, of om preciezer te zijn, de hormonen die met zwangerschap samenhangen is een van de redenen waarom haar uitvalt. Als een vrouw zwanger is, is het peil van oestrogeen ontzettend hoog en daalt snel na de geboorte van haar kind. Deze plotselinge hormoondaling leidt tot overmatig haarverlies.

HAAREIGENSCHAPPEN

Kan een haar gewicht houden dat een paar keer groter is dan het eigen gewicht?

Een van de meest herhaalde leuke weetjes over haar is zijn uithoudingsvermogen. Een gezonde en dikke haar is sterker dan een koperdraad van dezelfde diameter en kan een belasting van 250 gram aan. Het is de moeite waard erop te wijzen dat een haar van gemiddelde lengte 1/1000 gram weegt. De sterkte van een haar hangt samen met zijn weerstand tegen mechanische, biologische en chemische factoren.

Is haar echt elastisch?

Een van de fysische kenmerken van haar is zijn flexibiliteit en elasticiteit. Een gezonde haar is in staat 10% van zijn normale lengte uit te rekken en dit heeft geen negatieve invloed op zijn structuur. Het is de moeite waard te beseffen dat nat haar zichzelf uitrekt, en het verliest de elasticiteit bij blootstelling aan warmte. Bovendien hangt dit uitrekken en de elasticiteit van het haar af van de hoeveelheid water die het uit de omgeving kan opnemen.

Waarom is natuurlijk rood haar zo zeldzaam om tegen te komen?

Het is belangrijk te beseffen dat natuurlijk rood haar slechts aan 4% van de hele menselijke bevolking toebehoort. Deze informatie over het haar is in de genen gegrift en moet door beide ouders worden doorgegeven, hoewel ze niet per se roodkleurig hoeven te zijn. Ook slaap dit rossige-gen vaak, omdat het altijd verliest tegenover andere haarkleuren. Ondanks het feit dat roodharige mensen moeilijk te vinden zijn, geniet deze soort mensen langer van de natuurlijke kleur van hun haar dan de anderen, want rood haar wordt langzamer grijs.

Wat is de functie van haar?

Beharing vervult twee hele belangrijke missies, namelijk een thermoregulerende en een beschermende, maar als het om mensen gaat zijn deze functies beduidend beperkt geworden. Inderdaad, hoofdhaar biedt nog steeds bescherming en houdt de temperatuur op peil, maar in de meeste gevallen wordt dit soort haar alleen als een schoonheidsfactor behandeld.

Drinkt haar water?

Gezond haar heeft een tamelijk goed ontwikkeld vermogen om water op te nemen. In de rapporten staat dat een haar in staat is water te 'verbruiken' dat 30% van de hele haarmassa weegt. Dit is precies de reden waarom nat haar veel zwaarder is dan wanneer het droog is. Natuurlijk, hoe meer beschadigt het haar is, hoe groter de hoeveelheid water die het kan opnemen. Helaas tot nadeel ervan.

OVERIGE

Waarom heet de studie van het haar trichologie en geen haarrologie?

Hoewel het lijkt dat haarrologie een passender naam zou zijn voor de studie van haar, vindt het gebied van de geneeskunde dat zich bezighoudt met het diagnosticeren en behandelen van haar- en hoofdhuidproblemen zijn oorsprong in een Grieks woord trikhos, dat staat voor haar.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid