Haren van de Wereld. Deel 1: Haarverzorging in Aziatische stijl

Haren van de Wereld. Deel 1: Haarverzorging in Aziatische stijl

Mooi haar is een soort zwak punt voor elke vrouw op deze planeet, ongeacht waar zij woont in termen van lengtegraad of breedtegraad. Voor de meeste vrouwen is haarconditionering niet meer dan een manier om zich te uiten, maar voor anderen heeft haarconditionering een rituele dimensie of helpt het gewoon een stamidentiteit te bepalen. Sommige haarconditioneringsbehandelingen worden ook voorgeschreven door een aantal eigenaardige religieuze criteria. Wat de oorzaak ook is, haar staat voortdurend in de spotlights: haar uiterlijk en gezondheid. Het is verbazingwekkend hoeveel we over dit onderwerp kunnen leren van dames in verschillende delen van de wereld.Wilt u weten hoe haarverzorging over de hele wereld verschilt? Lees dan vooral dit artikel door. Het zal ongetwijfeld een ware bron van inspiratie voor u blijken te zijn.

Haar in verschillende werelddelen - Deel 1 - Azië

Wat kunnen we leren van vrouwen in het Hindoeïsme, Japan, of Rusland?

Yin Yang, heerlijk geurende kamperfoelies en machtige ginseng: hoe Chinese vrouwen voor hun haar zorgen

Chinese vrouwen staan erom bekend dat ze geweldig haar hebben, en het probleem van de haarverzorging nemen ze zeer serieus. Het gebruik van een grote hoeveelheid kruiden gemengd met haarverzorging geïnspireerd door de twee tegenovergestelde energieën van yin en yang is het geheim van prachtige lokken. Haar heeft volgens de eerste kracht hulp van buitenaf nodig. In een notendop gaat het om het voeden van het haar en de bollen waaruit het groeit. De tweede kracht, het tegenovergestelde model, houdt zich bezig met 'giftige warmte' die ons lichaam doordringt. De warmte staat voor ontstekingen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door een ongebalanceerd dieet. Als één van beide krachten, yin of yang, verstoord is, vereisen zij een snelle en gepaste behandeling, die het best wordt aangeboden door het gebruik van welbekende stoffen.

 • Hijiki - een soort bruine algen (verkrijgbaar in poedervorm die moeten worden gemengd met water of brouwsel van kruiden; ze worden veel gebruikt als een natuurlijk ingrediënt in diverse cosmetica). Vezels, ijzer, magnesium en calcium zijn overvloedig aanwezig in Hijiki. Droge algen kunnen in water worden geweekt, afgetapt, en met een staafmixer tot een pasta worden gecombineerd die vervolgens op het haar kan worden aangebracht (een soort haarmasker).
 • Tarwegras - het bevat een ongelooflijke hoeveelheid vitaminen en mineralen. Tarwegras wordt in China niet alleen gewaardeerd om de voordelen voor de schoonheid, maar ook als onderdeel van een goed uitgebalanceerd dieet. Om aan te tonen dat tarwegras zelfs 30 keer meer vitamine B1 en calcium levert dan melk, en een paar keer meer vitamine C en caroteen dan spinazie. Tarwegras wordt door Chinese dames veel gebruikt als schoonheidsmiddel en als aanvulling op vitaminecocktails. Bovendien kan tarwegras sap worden gebruikt als een haarspoeling of een conditioner voor de hoofdhuid. Het wordt vaak gemengd met andere waardevolle plantenbestanddelen, zoals poedervormige hijiki-algen. Tarwegras, tenslotte, wordt vaak gebruikt om haar en hoofdhuid te zuiveren.
 • Wilde liguster - het is een plant die behoort tot de oleaceae; het extract stimuleert de haargroei. Dit ingrediënt verhoogt ook yin, wat zorgt voor levenskracht, versterkt de haarbollen, en verbetert de bloedcirculatie van de hoofdhuid.
 • Kamperfoelie - deze bloemige en heerlijk ruikende klimplant is in China zeer populair. Het komt voor in de vorm van haarconditioners en shampoos. Kamperfoelie wordt veel gebruikt in natuurlijke haarverzorgingsproducten omdat het verantwoordelijk is voor meer dan alleen het haar een heerlijk aroma geven. Het haar kan ook profiteren van de toevoeging van luchtigheid, zachtheid en glans van deze plant.
 • Ginseng - de wortel van ginseng is echt een succes, niet alleen op het vlak van schoonheid maar vooral op het brede vlak van welzijn. Deze plant wordt in China geëerd omdat het een van de stoffen is die enorme verjongende eigenschappen heeft en kankercellen bestrijdt. Bovendien bevordert ginsengextract de eiwitsynthese, die noodzakelijk is voor de haarregeneratie (stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid, versterkt de haarmatrix). Het valt ook in de categorie van de krachtigste anti-oxidanten. Ginseng bevat onder andere saponinen, ook wel ginsenosiden genoemd, glycosiden, vitamines (B1, B2, C), proteoglycanen - panaxanen, en aminozuren. Tenslotte draagt het direct bij aan de zelfvernieuwende werking van het haar en remt het de veroudering van een soepele hoofdhuid.
 • Smartweed Root - in China staat deze plant bekend als Fo Ti (He Shou Wu). Smartweed wortel wordt in de Chinese geneeskunde geclassificeerd als een plant met krachtige versterkende en verjongende eigenschappen. Smartweedwortel verhoogt ook de levenskracht van haarbollen en houdt de pH-waarde van de hoofdhuid op peil wanneer het op het haar wordt aangebracht (het brengt de talgproductie in evenwicht en vermindert seborroe). Het plantje helpt ook om de hoofdhuid te reinigen en de natuurlijke hydro-lipide barrière te versterken.

Oliën, Henna en Ayurvedische Geheimen: hoe Hindoestaanse vrouwen hun haar verzorgen

Ayurveda, een oude, traditionele geneeskunde, wordt door Hindoestaanse vrouwen gebruikt voor haarverzorging en zelfliefde. Het Heilige Boek, dat eeuwenoude aanwijzingen en recepten bevat voor zowel medicijnen als cosmetica, bevat de geheimen van deze geneeswijze. Dit is het boek waarop Hindoestaanse vrouwen het meest vertrouwen en dat Ayurveda behandelt als een soort schoonheidsorakel. Denk er maar eens over na hoe goed alle recepten in dit boek werken - kijk maar naar het mooie, glanzende haar van Indiase vrouwen.

 • Kokosnootolie - Deze olie is de basis van uitstekende haarverzorging in India. Kokosolie wordt vooral gebruikt als basiscomponent, en zelden alleen. Kokosolie werkt volgens de Hindoevrouwen beter wanneer het wordt gecombineerd met kruiden- of bloemenextracten, die de werking van de olie kunnen versterken. Bovendien genereert kokosolie, in combinatie met plantaardige extracten, een ondoordringbaar mengsel dat niet alleen het haar verfraait, versterkt en beschermt, maar ook de groei ervan versnelt en de inwendige structuren van het haar herstelt (het bereikt de haarmatrix). Kokosolie komt dan ook vaak voor als een maceraat waarin andere waardevolle plantaardige extracten zijn geweekt. Deze techniek zorgt ervoor dat de kokosolie al zijn essentiële bestanddelen behoudt.
 • Amla - ook bekend als Indiase kruisbes. Amla bomen zijn hoog, en hun vruchten zijn iets groter dan Europese kruisbessen, toch hebben beide planten dezelfde kleur en structuur. Beide planten hebben echter verschillende kenmerken. Over Amla wordt bijvoorbeeld gezegd dat het een fantastische behandeling is voor dunner wordend en zwak haar dat weigert te groeien. Amla versterkt ook de haarbollen en verbetert de bloedcirculatie van de hoofdhuid. Het is ook de moeite waard om op te merken dat amla een verwarmend effect heeft, energie stimuleert en een effect heeft op de hoofdhuidcellen. Als gevolg daarvan worden haarbollen gestimuleerd en gaan ze beter en efficiënter presteren. De haargroei wordt hierdoor versneld.
 • Brahmi - een ander machtig, mooi- en geneeskrachtig kruid dat tot de Ayurveda behoort. Brahmi wordt door Hindoestaanse vrouwen gebruikt door het te combineren met natuurlijke oliën en het direct op het haar te smeren,  vooral op de hoofdhuid. Dit kruid is geweldig voor donker haar omdat het de natuurlijke kleur van de lokken naar voren brengt. Brahmi vermindert ook haaruitval, bevordert de zelfvernieuwing van haarcellen, bestrijdt roos, en beschermt het haar tegen verwondingen.
 • Bringaraj - gemalen bladeren van Eclipta Alba worden niet alleen toegevoegd aan oliën, maar ook aan allerlei wasbeurten, conditioners, shampoos en balsems. Bringaraj komt het haar ten goede wanneer het tijdens het oliën van het haar op de lokken wordt gesmeerd. Bringaraj, wanneer aangebracht in deze vorm, versterkt de hoofdhuid, stimuleert de haarbollen, helpt de worteling in de hoofdhuid, en voorkomt overmatig haarverlies.
 • Henna bladeren - een zegen die veel vrouwen over de hele wereld waarderen. Henna is een natuurlijk alternatief voor haarverf en andere chemische haarkleuringsproducten. Het is natuurlijk en veilig, en beschadigt je haar niet. Henna, volgens Hindoe vrouwen, verbetert niet alleen de haarkleur maar ook de kwaliteit van de lokken. Daarom gebruiken zelfs diegenen die niet geïnteresseerd zijn in het veranderen van de kleur van hun haar henna om hun lokken glans te geven, glad te maken en te helpen bij het herstel ervan. Henna, kan het haar kleuren, de lokken verzorgen en de kwaliteit van het haar verbeteren.
 • Indiase sering (Neem) - een Ayurvedische boom die erg wonderbaarlijk is. Hindoemeisjes beschouwen deze boom als praktisch heilig omdat de olie die ervan wordt verzameld, en de kammen die van het hout ervan worden gemaakt, de haargroei bevorderen, het haar dikker maken en overmatig haarverlies tegengaan. Neemolie is zo krachtig dat het moet worden verdund met andere oliën zoals kokos- of amandelolie om ongemak te voorkomen. Verder helpt Indiase lila olie om de hoofdhuid te zuiveren en roos te bestrijden. Ook verbetert het de bloedcirculatie en reguleert het de pH van de huid. De olie heeft de kracht om het haar vanaf de wortels te versterken en het sneller te laten groeien. Kammen van neemhout worden beschouwd als onweerstaanbare tools omdat ze de hoofdhuid masseren tijdens het gebruik. Hindoemeisjes denken dat het gebruik van een neemkam de ontwikkeling van het haar versnelt en de lokken sterker maakt.

Japanse vrouwen gebruiken camelia-olie, tsubaki-olie en bamboe-extract om hun haar te verzorgen.

Een schone hoofdhuid is de basis van gezonde haarverzorging voor Japanse vrouwen. Het is onmogelijk voor mensen om gezond haar te hebben als ze hun hoofdhuid niet schoon houden. Het is dan ook geen verrassing dat de Japanse cosmeticamarkt overspoeld wordt met scrubs, hoofdhuidreinigende maskers en natuurlijke oliën die niet alleen de haarbollen versterken maar ook de hoofdhuid verzorgen.De bloedcirculatie in de hoofdhuid wordt daardoor niet verstoord en de cellen worden voortdurend blootgesteld aan zuurstof. Hierdoor ontwikkelt het haar een sterk wortelstelsel en is het beter in staat om alle actieve en voedende bestanddelen op te nemen. Het is mogelijk om de hoofdhuid te reinigen met behulp van een aantal speciale shampoos met natuurlijke ingrediënten of met een scrub voor de hoofdhuid. Veel Japanse haarproducten gebruiken poeder dat gemaakt is van vulkanische lava als belangrijkste bestanddeel om het haar te wassen. Verder smeren Japanse dames hun haar graag in met oliën. Camellia-olie en tsubaki-olie zijn de meest gebruikte ingrediënten in haaroliebehandelingen. Bij de Japanse schoonheidsrituelen is het belangrijk op te merken dat de vrouwen zo veel mogelijk uit de zon proberen te blijven. Wat is de reden hiervoor? Kort gezegd geloven zij dat het haar niet mag worden blootgesteld aan schadelijke UV-stralen, en dat een wit, bijna bleek gezicht de symptomen van veroudering beter verbergt. Bovendien zijn Japanse vrouwen dol op allerlei kruiden- en bloemrijke haarwrijfmiddelen/tonics die helpen het haar te versterken en uitdroging te voorkomen. Het is ook de moeite waard op te merken dat alcohol die in cosmetica wordt gebruikt, door Japanse vrouwen niet als een storend bestanddeel wordt beschouwd. Zij geloven dat alcohol de hoofdhuid verwarmt en de absorptiesnelheid verhoogt (de huid transporteert voedende stoffen sneller naar de binnenste haarstructuren).Japan is trouwens de leider op het gebied van haartrends, met eenhoornhaar, zeemeerminnenhaar, en andere soorten haarversieringen, waaronder Kanzashii (ijverig gemaakte versieringen die in vlechten en andere soorten kapsels zijn verweven).

 • Tsubaki Olie wordt gemaakt van een plant die ongelooflijk mooie bloesems maakt, en het is een van de meest populaire producten om het haar te mooier te maken. Niemand weet wanneer de bloem bloeit en wanneer het volgens de legende sterft. De olie die uit deze plant wordt gehaald is heel kostbaar. Tsubaki wordt snel in de lokken opgenomen en kan de kern van de haarstructuur bereiken. In feite is deze olie ideaal voor het voeden van zwaar, dik haar met een lage poreusheid. Het maakt het haar lichter, zachter en glanzender. Deze olie kan ook helpen om de talgproductie in evenwicht te brengen.
 • Camellia-olie - nog zo'n heerlijke olie die geliefd is bij Japanse vrouwen. Het bevat veel vitamine A, B en E, die helpen het haar te versterken en overmatig haarverlies te voorkomen. Bovendien heeft camelia-olie een unieke chemische stof die alleen in deze plant voorkomt. De werking ervan kan worden geclassificeerd als anti-age, wat betekent dat het een krachtige anti-oxidant is die het grijs worden van het haar vertraagt en voorkomt dat het haar dunner wordt.
 • Isodon Trichocarpus Extract - in Japan kuro-bana hikiokoshi genoemd. Deze kleine struik heeft brandnetelachtige bladeren en prachtige paarse belvormige bloemen. Van het extract van deze plant is bewezen dat het de haargroei versnelt, haarbollen stimuleert en de zelfvernieuwing van cellen bevordert.
 • Sophora Angustifolia - het extract van deze plant heeft de vastheid van honing. Het is ideaal voor het conditioneren van het haar. Het is ook goed voor de lokken wanneer het gecombineerd wordt met natuurlijke oliën of gebruikt wordt als haarmasker (het geeft het haar een laminerend effect). Sophora angustifolia verbetert ook de bloedcirculatie in de hoofdhuid en beschermt de huid op het hoofd.
 • Bamboe-extract - De extracten van bamboescheuten en -stengels staan centraal in de Japanse haarverzorging. Bamboe-extract is een belangrijk bestanddeel van shampoos, conditioners, crèmes, oliën, haarmist, maskers, body butters en vrijwel alle soorten schoonheidsproducten vanwege de heerlijke geur en nog betere, zeer stimulerende eigenschappen. Bamboe-extracten voeden het haar, versterken de structuur, helpen het haar langer fris te blijven en gaan droogheid en ruwheid van de lokken tegen.

Hoe Koreaanse vrouwen hun haar verzorgen - Haarmassages, Aloë en een perfect gereinigde hoofdhuid

Terwijl Japanse haarverzorging begint met een perfect schone hoofdhuid, zijn Koreaanse vrouwen bijna geobsedeerd door deze methode om hun haar te verwennen. De hoofdhuid reinigen is een ingreep die thuis of bij de kapper kan worden uitgevoerd.Koreaanse vrouwen hebben de neiging om alle mogelijke haarwrijfmiddelen te gebruiken en deze producten vereisen een schone hoofdhuid (dit bevordert de werking van de haarwrijfmiddelen). Omdat het Koreaanse klimaat warm en vochtig is, bovendien wordt gezegd dat het wassen van de hoofdhuid een uitstekende aanpak is om het haar te conditioneren. Koreaanse vrouwen wassen hun haar dan ook regelmatig. Zij zijn van mening dat het haar zo vaak moet worden gewassen als nodig is, en dat de beste methode daarvoor is zich te concentreren op de hoofdhuid. Daarom reinigen en masseren Koreaanse vrouwen vaak hun hoofdhuid. Opmerkelijk is dat ze vinden dat shampoo niet onder de oorlengte van het haar mag worden gebruikt.  Haarserum, een product dat in Korea al generaties lang op grote schaal wordt gebruikt en populair is en dat nu ook in andere delen van de wereld langzaam erkenning begint te krijgen, is een ander cosmetisch middel dat de voorkeur heeft van deze categorie vrouwen. Dit product kan worden gebruikt op de uiteinden van het haar of op delen van het haar die ernstig beschadigd zijn. Een kruidenmassage moet worden aangebracht op de hoofdhuid, de haarballen en de haarwortels. Haarserum, in Korea bekend als 'essence', is niet alleen in de haarverzorging een record, maar ook in de huid-, hand- en voetverzorging.

 • Aloë - het is een echte cosmetische trots van Koreaanse vrouwen. Aloë gel is de ideale vorm van aloë vanwege de snelle absorptiesnelheid. Het wordt gemaakt van planten die groeien op het eiland Jeju, een van Korea's zuiverste en onvervuilde landschappen.Jeju Island wordt ook wel The Island of Love genoemd omdat het mooi, romantisch en zuiver is, vrij van smog en giftige stoffen, vervuild door fabrieken, en zonder verkeerslawaai. De aloë die op dit eiland groeit, behoudt al zijn helende eigenschappen. Koreaanse dames gebruiken aloë als een serum (essence) op hun gezicht en haar, en ze mengen het met haarwrijfmiddelen en kokosolie om olie haarbehandelingen te maken. Zoals eerder gezegd, is aloë gel het ideale type aloë: het loopt niet uit op het gezicht, is aanpasbaar, en effectief. Welk effect heeft aloë op het haar? Ten eerste bevat het een groot aantal essentiële vitaminen (A, C, E, en B), evenals foliumzuur, aminozuren, en mineralen zoals calcium, zout, kalium, ijzer, magnesium, chroom, zink, mangaan, koper, en vetzuren. Ten tweede, het hydrateert haar en hoofdhuid, verzacht strengen, kalmeert de hoofdhuid, verlicht alle irritaties, verhoogt de bloedcirculatie, maakt het haar glad, en versterkt haar bollen.

Koreaanse vrouwen zijn erg trots op hun dikke, goed verzorgde haar. Kapsels die de aantrekkingskracht van glanzende, sterke lokken benadrukken zijn het populairst in Korea. Met dit in gedachten is het geen verrassing dat noch " beheerste chaos " op het haar noch " boho " populair zijn in dit Aziatische land. In plaats daarvan dragen Koreaanse vrouwen gladde en nette kapsels die anderen verbazen met glans en perfecte vorm.

Propolis, ceder en Siberische pijnboom worden door Russische vrouwen gebruikt om hun haar te verzorgen.

Omdat Rusland zo'n groot land is, kunnen we verwachten dat Russische vrouwen haarverzorging op verschillende manieren benaderen. De manier waarop ze hun haar verwennen, hangt natuurlijk samen met de regio in het land waar ze wonen. Verrassend genoeg bevatten praktisch alle haarverzorgingscosmetica dezelfde ingrediënten, namelijk:

 • Cederolie - perfect voor de behandeling van verzwakt en dunner wordend haar. Het verhoogt de doorbloeding, helpt de haarbollen efficiënter te werken en stimuleert de haargroei. Deze olie is ook een rijke bron van eiwitten, wat één van de belangrijkste componenten van het haar is. Cederolie kan ook worden gebruikt als een haaroliebehandeling voor droge en beschadigde lokken. Cederolie wordt door Russische vrouwen vaak gemengd met andere natuurlijke oliën of eigeel en op het haar aangebracht. Als cederolie niet wordt gemengd met andere natuurlijke ingrediënten, kan het een overheersend effect hebben op de hoofdhuid.
 • Siberische pijnboomolie - dit is een zeer kostbare olie die in Rusland als iconisch wordt beschouwd. Het wordt gemaakt van Siberische pijnboompitten. De olie is dik en heeft een hoge proteïneconcentratie. Bovendien bevat Siberische pijnboomolie een aantal vitaminen van de B-groep, die helpen de haarstoom te versterken en zwavel in de haarmatrix op te vangen. Deze olie verbetert ook de haargroei.
 • Gist - wordt in Rusland al eeuwenlang gebruikt om het haar te verzorgen. Het is rijk aan vitamine B, mineralen (kalium, selenium, koper, magnesium, zink, ijzer en fosfor), en aminozuren (tyrosine, arginine en cysteïne), die essentieel zijn voor de algehele gezondheid van het lichaam. Ze hebben een krachtig versterkend effect en helpen de algemene gesteldheid van de huid, het haar en de nagels te verbeteren. Tenslotte zijn gistmaskers voor het gezicht en het haar erg populair in Rusland.
 • Propolis - ook bekend als bijenlijm. Propolis bevat ongeveer 40% was, die een natuurlijke beschermende filter rond het haar vormt. Omdat het beschermt tegen koude temperaturen, is bloemenpropolis zeer geschikt voor haarverzorging in de winter. Het versnelt het genezingsproces, herstelt weefsels en verlicht hoofdhuidirritaties. Propolis beschermt de epidermis ook tegen schimmels, blastomyceten en ernstige vormen van roos, evenals tegen andere giftige en verontreinigende stoffen in de lucht.
 • Duindoorn - wordt vaak de 'Russische ananas' onder de olijven genoemd. Deze twijgachtige struik geeft oranje vruchten met stenen en kan tot 6 meter hoog worden. De vruchten zijn de bron van duindoornolie, die Russische vrouwen enthousiast gebruiken om hun haar te verzorgen. Vitamine C, K, P, E, foliumzuur en verzadigde vetzuren zijn allemaal in overvloed aanwezig in deze plant. Daarnaast zijn er macro- en micro-elementen te vinden in gewone duindoornolie (de belangrijkste zijn mangaan, ijzer en borum). Het versterkt het haar, vermindert ontstekingen, maakt het haar glad en verzegelt de haarschubben. Het is ook ontspannend en antibacterieel, waardoor het een ideale stof is voor de behandeling van een vette hoofdhuid. Gewone duindoornolie is een van de meest gebruikte natuurlijke ingrediënten in haarproducten.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid