Laat Je Haar Voor Zich Spreken, deel 7. Krullend Haar Verzorgen

Laat Je Haar Voor Zich Spreken, deel 7. Krullend Haar Verzorgen

Mensen met krullend haar moeten er rekening mee houden dat hun haar speciale aandacht vereist. Krullend haar heeft een onregelmatige structuur, is gevoelig voor breuk en heeft de neiging om vocht te verliezen en futloos te worden. Hoe verzorg je krullend haar zodat het gezond en sterk blijft? De oplossing lijkt nergens anders te vinden dan in je haar.

Veel vrouwen fantaseren over krullend, dik haar. Golven en krullen zijn een lotto voor diegenen onder ons met steil haar. Krullend haar daarentegen is in de praktijk een stuk veeleisender! Het vereist een gespecialiseerde behandeling en brengt meer verrassingen met zich mee dan je zou verwachten. Om de vraag te beantwoorden hoe krullend haar te verzorgen, kunt u er het beste meer aandacht aan besteden! Leer er gewoon meer informatie over en zorg ervoor dat u het nauwkeurig observeert.

KENMERKEN VAN KRULLEND HAAR

Op het eerste gezicht lijkt het haar vol krullen en volume te zitten. Voor sommigen lijkt dit het enige kenmerk dat dit haartype onderscheidt van andere. De belangrijkste verschillen zitten echter iets dieper verborgen. Het is aan te raden om ze met een microscoop van dichtbij te bekijken. Dan zult u zien dat de doorsnede aanzienlijk verschilt van steil haar. De structuur van het haar bepaalt of het krult of niet: golvend haar is zacht afgeplat (ellips), krullend haar is plat, en kroeshaar lijkt op een nier. 

Krullend haar is ook kwetsbaarder en vatbaarder voor de gevolgen van externe invloeden. Wat is daar de oorzaak van? Natuurlijke krullen worden dunner waar ze krullen, waardoor ze kwetsbaarder en fragieler worden. Bovendien mist het, in tegenstelling tot steil haar, een sterk verbonden schubbenlaag met overlappende schubben die plat liggen. De microscopische keratine schubben komen onwillekeurig omhoog bij de bochten. Krullend haar is daardoor van nature poreus, maar er zijn uitzonderingen op de regel.

De neiging van krullend haar om vocht te verliezen is een ander probleem waar je als krullend haar eigenaar mee te maken krijgt. Uitdroging komt vaak voor bij dit haartype, wat te maken heeft met de structuur. Krullend haar is ook bedekt met een dunner laagje beschermend talg, waardoor vocht kan ontsnappen via de te hoge haarschubben. Waarom? Krullen rusten niet plat tegen de schedel, waardoor ze niet de kans krijgen om de nodige talg te verzamelen die door de klieren op de hoofdhuid wordt afgescheiden. Aan de andere kant heeft zo'n situatie ook voordelen: het haar wordt veel langzamer vetter. Uitdroging is een van de meest voorkomende, maar niet de enige, problemen waar mensen met krullend haar mee te maken krijgen. 

De meest voorkomende problemen van krullend haar:

 • het is heel vaak droog, ruw en broos,
 • het is veel vatbaarder voor beschadiging,
 • het gaat sneller klitten en het kammen ervan is een uitdaging,
 • het mist glans en flexibiliteit,
 • zonder de juiste ondersteuning, heeft het de neiging om pluizig en statisch te worden 
 • het kan niet gemakkelijk recht gemaakt worden,
 • het is dof omdat het minder licht reflecteert.

Wat is er aan de hand met krullend haar dat niet groeit?

Het uitgroeien van natuurlijke krullen kan voor sommige mensen een moeilijke taak zijn. Hoe strakker de krullen zijn, hoe moeilijker het is om enige lengtegroei vast te stellen. Waarom groeit mijn haar niet? is één van de meest gestelde vragen. Natuurlijk groeit het! Het is alleen moeilijker te zien hoe het groeit. 

ROUTINE VOOR KRULLEND HAAR

Wat is de beste manier om krullend haar te verzorgen? Allereerst moet je weten dat het elke dag twee keer zo lang zal duren als voor iemand met steil haar omdat krullen extreem veeleisend en 'humeurig' zijn. Krullend haar is zelfs voor ervaren stylisten een aanzienlijke moeilijkheid om te verzorgen en te stylen! Hier zijn de meest cruciale richtlijnen voor de dagelijkse verzorging van krullend haar.

Professionele krullend haar verzorging in drie fasen

 1. Diepe hydratatie - de eerste fase is het toedienen van chemicaliën die de watermoleculen in het haar binden (hyaluronzuur, ureum, panthenol, aloë of honing).
 2. Regeneratie en versteviging - de tweede fase omvat het gebruik van bestanddelen die rijk zijn aan vitale ingrediënten zoals zijde, keratine, collageen, tarwe-, soja- en melkproteïnen.
 3. Emolliënten zoals haaroliën of siliconen bieden uitgebreide bescherming tegen vochtverlies en gevaarlijke oorzaken (zoals lage of hoge temperatuur, zonnestraling, enzovoort) als onderdeel van een goed verzorgingsregime voor krullend haar.

Hoe moet je krullend haar op de juiste manier wassen?

De belangrijkste regel is dat krullend haar minder vaak gewassen moet worden. Je moet er de tijd voor nemen als je geen pluizige krullen wilt. Het is niet de bedoeling dat je wekenlang met vet haar rondloopt, want dat kan de vorming van roos versnellen. Overdrijven in welke richting dan ook is een no-no voor krullend haar. Omdat detergenten kleine hoeveelheden talg uitspoelen die nodig zijn om een correct vochtgehalte te behouden, verzwakt veelvuldig wassen de krul en verergert het uitdrogen. Hoe vaak moet krullend haar worden gewassen? Niet vaker dan eens in de twee dagen, maximaal. Twee wasbeurten per week is de beste oplossing.

Er zijn nog een paar andere punten die het overwegen waard zijn. Het is het beste om krullend haar te wassen met het hoofd naar beneden gebogen, omdat dit het volume vergroot en het gemakkelijker maakt om het door te kammen. Verder is wassen en spoelen met koud of lauw water het beste, want warmte doet de schubben hoger groeien. Denk er altijd aan uw haar voorzichtig te behandelen - niet meer pesten of aan de lokken trekken. Bovendien moet de shampoo zacht zijn.

Wat is de beste manier om krullend haar te kammen? - Is het droog of nat?

Er is altijd gedacht dat krullend en golvend haar alleen nat kan worden gekamd. En terecht, want het kammen van droge lokken is een simpele manier die leidt tot plukken en breken. In plaats van te proberen droge krullen te borstelen, kam ze zo snel mogelijk na het wassen uit. Dit maakt het drogen gemakkelijker en vermindert later pluizigheid. Kam je krullende haar onmiddellijk na het gebruik van een conditioner of olie, of nadat de cosmetica net is uitgespoeld. Omdat het haar op deze manier glad en vloeibaar is, is de kans op beschadiging kleiner.

Je moet weten hoe je je krullende haar op de juiste manier kamt. Het is echter even belangrijk om het juiste gereedschap te kiezen voor de job. De simpelste accessoires zijn het fijnst voor krullend haar. Een houten kam met brede tanden of de populaire Tangle Teezer kunnen de klus klaren. Borstels met dik en dun haar, vooral gemaakt van natuurlijke materialen of met de ionisatiefunctie, zijn ook gunstig voor krullend haar.

Wat is de beste manier om krullend haar te drogen?

In dit geval vermijd je een föhn, want dit kan het probleem van vochtverlies, pluizigheid of statisch haar nog verergeren. De beste methode voor dit haartype is om het haar te lucht drogen. Als je de tijd niet hebt om dit te doen, laten we eens kijken hoe je het kunt drogen zonder verdere schade aan te richten. Het is ideaal om dit te doen met je hoofd naar beneden gekanteld en je vingers zachtjes door je haar te kneden om het volume te verhogen en de krul te benadrukken. Verder is een met een diffuser uitgeruste föhn een goede oplossing, maar gebruik alleen de koude standen. Wat kun je doen om te voorkomen dat krullend haar gaat pluizen? Voor het drogen is het de moeite waard wat vochtinbrengende, hittebeschermende olie in het haar te masseren.

 • Shampoo voor krullend haar moet zacht zijn, volgens de meest populaire cosmetica voor krullend haar. Het is beter als het product gemaakt is van plantenextracten en geen agressieve detergenten (SLS, SLES) bevat. Voor dagelijks gebruik is een babyshampoo misschien het meest geschikte product. Eens in de twee weken kun je een sterkere cosmetica gebruiken om de hoofdhuid te ontdoen van productophopingen en talg.
 • Een conditioner voor krullend haar moet het borstelen vergemakkelijken, gladder maken en goed hydrateren. Emolliënten die beschermen tegen uitdroging maar ook de lokken niet overbelasten, zijn te vinden in de beste producten. Door de vochtinbrengende en voedende samenstelling moet een dergelijk product ook glans en gladheid bevorderen.
 • Met stylingcrème of -mousse voor krullend haar kun je onhandelbare lokken temmen, glans geven en je kapsel op zijn plaats houden. Als je op zoek bent naar een manier om je krullen te laten opvallen, probeer dan één van de vele beschikbare stylingproducten voor krullend haar. Het is echter belangrijk om te weten dat excessief gebruik van deze producten kan leiden tot dunner wordend haar en de ontwikkeling van roos.

Dit is van cruciaal belang! Natuurlijke oliën kunnen met succes alle krullend haar cosmetica vervangen, ze voeden, hydrateren, beschermen en maken het stylen makkelijker. Ze zijn beter geschikt als alternatief voor maskers, crèmes en haarbalsems. Je moet wel uitzoeken welke haarolie het beste is voor krullend haar. De juiste beslissing garandeert succes.

Krullend haar oliën

Veel andere berichten op deze site bevatten een schat aan informatie over de invloed van haaroliën op de conditie van het haar. Natuurlijke haaroliën zijn een rijke bron van vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Dit laatste is vooral belangrijk voor krullend haar omdat het zowel de oppervlaktestructuren als de natuurlijke hydro-lipide laag versterkt. Krullend haar oliën geeft door deze eigenschap de juiste hoeveelheid hydratatie, gladheid, glans, elasticiteit, en bescherming tegen schadelijke oorzaken. Het kiezen van de juiste olie is cruciaal voor je succes.

Wat voor soort olie is het beste voor krullend haar? Die met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren uit de omega-3 en omega-6 groepen zijn het meest aan te raden.

Krullend haar heeft een hoge poreusheid, dus moeten er oliën met grote deeltjes op worden gebruikt. Bij het kiezen van oliën voor krullend haar, is het belangrijk om de volgende factoren te overwegen:

 • avocado-olie,
 • zoete amandelolie,
 • katoenzaadolie,
 • arganolie, 
 • teunisbloemolie.


Houd er wel rekening mee dat kokosolie, die pluizig haar kan veroorzaken, niet geschikt is voor krullen. Het is ook een goed idee om geen castorolie te gebruiken, die te dik is voor dit type haar. Als je moeite hebt om een natuurlijke olie te kiezen en niet zeker weet welke voor jou het beste zou werken, probeer dan een kant-en-klare optie zoals Nanoil voor haar met een hoge poreusheid. Het is een multi-action oplossing die zowel perfecte oliën voor krullend haar combineert met voordelige aanvullende ingrediënten zoals vitaminen en proteïnen.

 

 

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid