De geschiedenis van het kappersvak. Deel 3: Welke kapsels waren trendy in de laatste eeuwen?

De geschiedenis van het kappersvak. Deel 3: Welke kapsels waren trendy in de laatste eeuwen?

Als het gaat om de geschiedenis van het kappersvak, zijn de laatste tweehonderd jaar bijzonder opmerkelijk geweest. Ondanks het feit dat er in die tijd veel nieuwe haarpatronen zijn ontstaan, hebben veel stylisten zich toch laten inspireren door de kapsels uit het verleden. Heb je enig idee welke kapsels populair waren in de negentiende eeuw? Of welke kapsels een paar decennia geleden populair waren?

Mensen gebruiken al sinds mensenheugenis allerlei haartechnieken om hun lokken te knippen, te knopen en aan te kleden. Aanvankelijk werd die praktijk ingegeven door persoonlijk comfort, maar later werd ze gekoppeld aan culturele en maatschappelijke normen.

Wat was de evolutie van kapsels in de laatste 200 jaar?

De kapsels die in de 19de en 20ste eeuw populair waren, vormden ongetwijfeld een breuk met de weelde en de pracht en praal. Het was een belangrijke terugkeer naar de natuur. Alleen als theatrale uitrusting konden barokke pruiken worden beschouwd. Mensen begonnen inspiratie te zoeken en te analyseren Welke Kapsels Waren Trendy In De Oudheid in plaats van hen. Nieuwe kapseltrends ontstonden echter samen met technologische vooruitgang en culturele verschuivingen. Als gevolg van dit alles werd het kappersvak in de 19de en 20ste eeuw uiterst gevarieerd.

TRENDY HAIRSTYLES IN DE 19e Eeuw

De lus werd door de geschiedenis van het kappersvak in de 19e en 20e eeuw gelust. Het gevolg was dat de moderne tijd begon met een heropleving van antieke kapsels, vooral van Romeinse kapsels. Dit is echter niet het enige verschil met de 19de eeuw, want ook langere en meer versierde opsteekkapsels waren populair.

Welke kapsels waren populair in het midden van de 19de eeuw?

Mensen hielden toen van kort haar en gladde kapsels in het algemeen. Gelaagd haar was populair, en in de meeste gevallen werd het kapsel sluik gemaakt om volume te elimineren. Mensen gebruikten onder andere haaroliën om dit doel te bereiken. Het is vermeldenswaard dat korte kapsels verschillende vormen aannamen na de Franse Revolutie:

  • kapsel à la Titus - kort, gehakt haar dat lijkt op typisch Romeinse mannenkapsels. Teresa Tallien, een manqué-slachtoffer van de revolutie, zou dit kapsel hebben onderschreven omdat ze haar haar lok voor lok afknipte om vanuit haar gevangenisraam brieven naar haar liefhebbende man te sturen.
  • kapsel à la Victime - een achterste kapsel met langere zijkanten en een voorste kapsel met een gekruld voorhoofd. Mensen droegen hun haar in deze stijl om alle vrouwen te eren die tijdens de revolutie werden onthoofd. Ter verklaring: het haar van een slachtoffer werd aan de achterkant volledig afgeschoren, waardoor de hals naakt bleef. Dit maakt het veel gemakkelijker om een guillotine in de juiste positie te plaatsen.
  • kapsel à la Caracalla - kort en dik haar strak gekruld en zo gerangschikt dat de krullen het gezicht omsluiten. De uitbarsting van de Romeinse keizer Caracalla inspireerde dit kapsel.

Kort, aangenaam om dragen, en vrij origineel voor die tijd, deze 19de eeuwse kapsels geïnspireerd door Romeinse keizers hielden het niet lang uit.

Welke kapsels waren populair in de tweede helft van de 19de eeuw?

Vrouwen begonnen hun haar opnieuw lang te laten groeien om meer flitsende en vrouwelijke kapsels te kunnen blijven dragen. Lang haar was opnieuw in de mode, deze keer tot op schouderlengte en uiteindelijk tot op taillehoogte.

Mensen probeerden het opnieuw groeiende halflange haar op verschillende manieren in model te brengen. En het was in deze tijd dat de trend van opvallende krullen rond het gezicht zich begon af te tekenen. Bij zulke kapsels werden vaak knotjes gedragen (eerst lagere knotjes, later hogere). Het ontwerp van de boog van Apollo vormde de inspiratie voor een andere populaire haarstijl uit die tijd. Met behulp van banden en verschillende haarversieringen werden de wilde lokken getemd.

Leuk weetje: in die tijd werd het dragen van los haar beschouwd als een grote faux pas.

Sommige dames kozen ervoor om volumineuzere kapsels te dragen met lang haar, wat ook populair was in de tweede helft van de negentiende eeuw. De krullen waren meestal enorm en weelderig, en ze werden meestal in hoge knotten of, veel gebruikelijker, prachtige vlechten gezet.

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, wier dikke krullen tot op de grond reikten, had in die tijd het langste haar. Haar haar werd het onderwerp van verhalen.Eén van hen beweert dat kamermeisjes werden gecompenseerd voor de zware arbeid die zij verrichtten bij het kammen van Elisabeths haar, door te beweren dat zij voor elke ruk een klap met een spiegel kregen.

TRENDY HAARSTIJLEN IN DE 20e Eeuw

Ging de kapperskunst in de twintigste eeuw nog uit van het krullen en vastbinden van lang haar? Niet de hele tijd. Deze eeuw heeft heel wat veranderingen teweeggebracht in het uiterlijk en de kapsels van vrouwen. De manier waarop vrouwen hun haar stylen, stemde overeen met hun sociale status, de heersende patronen in die tijd en de maatschappelijke veranderingen die plaatsvonden.

Het begin van de twintigste eeuw

Het was pas in 1900 dat vrouwen hun oren en nek mochten laten zien, iets wat in vroegere tijden verboden was. Vrouwen begonnen in die tijd voor hun rechten te strijden en sommige suffragisten waren moedig genoeg om hun haar schouderlang af te knippen.

Korte kapsels, vaak tot oorhoogte, waren populair in het eerste decennium van de twintigste eeuw en werden gedragen met een brede band. Eve Lavallière, een bekende theateractrice, maakte deze mode populair. Antoni Cierplikowski, een Poolse kapper die in Frankrijk werkte, creëerde dit kapsel.

De eerste kapselproducten verschenen pas rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw. Een föhn werd ook steeds populairder.

Kapsels van de jaren 1920

In de jaren 1920 was er een enorme trend voor kort haar. Vrouwen begonnen hun haar kort te knippen. Bovendien werd donker haar geprefereerd boven blond haar.

Sommigen werden geïnspireerd door het kapsel van La Garçonne, met een korte pony en een geschoren nek in de roman van Victor Margueritte. Anderen streefden ernaar te lijken op Coco Chanel, die het pagekapsel populair maakte, dat prachtig paste bij de tomboy look van die tijd. Deze stijl werd in andere delen van de wereld ook wel flapper genoemd.

Een ander populair kapsel in die periode was de Eton Boys, een kort, met de nek geschoren kapsel met een zijscheiding en glad achterover gekamd haar, gedragen door alle jongens die naar het exclusieve Engelse Eton College gingen.

Kapsels van de jaren 1930

Kort haar was een decennium later niet langer populair. De meerderheid van de vrouwen opteerde voor meer vrouwelijke kapsels, zoals lang haar dat vrij gedragen werd. Fijne blonde lokken vervangen het zwarte haar. Platina blond was de meest populaire haarkleur in die tijd.

Kapsels uit de jaren 1930 zijn een tijdloze klassieker die vandaag nog steeds fascineert. Fijne golven en krullen maakten een comeback, en ze waren gemakkelijk te zien op zowel kort als langer haar, die populair waren in bob kapsels. De zijscheiding was een must-have voor het kapsel van dit decennium. Vingergolven (de term komt van het proces dat gebruikt werd om dit kapsel te stylen; vochtige lokken werden over de vingers gerold en ondersteund door haarclips) en golvende bobs die tot onder de oorhoogte reikten waren twee andere populaire trends.

Kapsels van de jaren 1940

Het was de tijd van lange kapsels. Ondanks de schijn was het decennium na de Tweede Wereldoorlog een tijd van elegantie en vrouwelijke kapsels die geleidelijk aan meer en meer nieuwe stijl kregen.

Hollywood krullen, die springerig en in een gecontroleerde puinhoop waren en gemaakt werden met ofwel rollers of een haarkruller, waren heel populair. Het haar werd achter de oren gestopt of opzij geveegd, en werd meestal versierd met banden. Dit specifieke haaraccessoire werd gebruikt om het iconische pin-up kapsel van de jaren 1940 te creëren - haar in een bananenknot met overwinningsrollen.

Kapsels van de jaren 1950

De geleidelijke scheiding van stijlen werd meer zichtbaar rond het midden van de twintigste eeuw.De kapsels van de jaren 1950 waren niet allemaal hetzelfde, maar toch bleven er enkele herkenbare patronen in de kapsels uit die tijd bestaan, zoals schouderlang haar met slordige coupes en een niet aflatende voorliefde voor krullen.

Audrey Hepburn en Marilyn Monroe waren de stijliconen van het decennium, met twee radicaal verschillende stijlen. Marilyn Monroe-stijl krullen in een zeer vrouwelijke blonde tint blijven tot op vandaag het meest populaire kapsel van de jaren 1950.

Kapsels van de jaren 1960

Brigitte Bardot, die in de jaren '60 een hoge paardenstaart droeg, opgebouwd uit ruches en losjes geknoopt haar, was de inspiratie voor deze stijl.

Het was ook een tijd waarin het traditionele idee van een mooie vrouw werd geherinterpreteerd ten gunste van meer avontuurlijke kapsels. Backcombing en grote stijlen werden als modieus beschouwd (vooral wanneer het haar in knotten werd gestoken) en om het haar het juiste, bijna monsterlijke volume te geven.

Een brede hoofdband gedragen in het midden van het hoofd was een ander populair accessoire uit de jaren 1960. Het achterovergekamde en enorme haar werd hierdoor nog meer geaccentueerd. In een notendop werd het haar naar achteren gekamd en aan de uiteinden uitgeslagen. Een andere must-have was franjes, die er het best uitzagen als ze recht werden gedragen.

Kapsels van de jaren 1970

Lang haar was nog steeds in de mode in een ander decennium, maar het werd geleidelijk meer steil en sluik. De pony kreeg ook een nieuwe vorm en werd zijwaarts geveegd. Vrouwen uit die tijd wilden ook meer hun voorhoofd laten zien, en soms bonden ze hun pony naar achteren. De populairste kapsels van dat decennium waren vooral geïnspireerd door de film Charlie's Angels. De kapsels van de jaren 1970 waren ook geïnspireerd door enkele kenmerken van een zeer natuurlijke hippie look.

Haar verven werd populair in de vroege jaren 1970 van de twintigste eeuw. Mensen waren op zoek naar manieren om hun haar platina te verven. Haarkleuring werd populair door de betaalbaarheid van haarstylingsproducten en de toegankelijkheid van eenvoudige kappersprocedures.

Kapsels van de jaren 1980

De grootste vogue van het kappersvak begon in de jaren 1980. De kapsels van het einde van de eeuw deden ons versteld staan, en we maken er vandaag nog grapjes over. Haar dat extreem volumineus was en met een kam was bedekt, was in die tijd in de mode. Later werd het kammen beperkt tot het bovenste haar, om het te combineren met steil haar dat langs de schouders viel, wat resulteerde in de zogenaamde mullet. In de jaren 1980 waren permanenten en korte, asymmetrische kapsels ook populair. Het gebrek aan harmonie is het belangrijkste verschil tussen deze kapsels en de asymmetrische kapsels van vandaag.

Kapsels van de jaren '90

Het is moeilijk om maar één modieus kapsel te kiezen tijdens het laatste decennium van de twintigste eeuw. Het was zonder twijfel een periode van gevarieerde stijlen. Er waren geen aanwijzingen als het ging om kapsels, haarlengte of haarkleur, wat tot op heden zo is gebleven. Het gebrek aan een duidelijk omlijnde stijl werd uiteraard beïnvloed door politieke veranderingen, toen we onze eigen onafhankelijkheid op het gebied van uiterlijk herwonnen.

En daarmee eindigt de geschiedenis van het kappersvak.

 

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid